Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/57053
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dc.creatorJhonatas de Souza Limapt_BR
dc.creatorMauro Cesar Diaspt_BR
dc.creatorTulio Matenciopt_BR
dc.date.accessioned2023-07-27T14:51:20Z-
dc.date.available2023-07-27T14:51:20Z-
dc.date.issued2010-
dc.citation.volume35pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage25pt_BR
dc.citation.epage32pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/S0100-46702010000400003pt_BR
dc.identifier.issn1678-4618pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/57053-
dc.description.abstractThe use of sweeteners liquid from saccharin sodium is a public health issue by the relationship with obesity and a source of sodium. The levels of saccharin were studied in four different manufacturers in samples from trade in Vitória / ES, between years 2006 and 2008. Levels were found with values between 260 and 505 above of Resolution RDC Nº 8, 25/03/2008 from ANVISA, which is 0,015 g/100 mL for saccharin and its salts. The profile of the crystallized sweeteners samples were evaluated by infrared spectroscopy and powder X-ray diffraction. The selectivity of the classic method of precipitation with AgNO3 was also verified by the techniques applied in silver saccharinate precipitates.pt_BR
dc.description.resumoO uso de adoçantes líquidos com sacarina sódica é uma questão de saúde pública pela relação com obesidade e fonte de sódio. Os níveis de sacarina foram avaliados em quatro marcas de diferentes fabricantes em amostras adquiridas no comércio de Vitória/ES, entre os anos de 2006 e 2008. Foram encontrados níveis com valores entre 260 e 505 vezes acima da Resolução-RDC Nº 8, 25/03/2008 (ANVISA), que é de 0,015 g/100 mL para sacarina e seus sais derivados. O perfil das amostras cristalizadas dos adoçantes foram avaliados por espectroscopia na região do infravermelho e por difração de raio-X de pó. A seletividade do método clássico de precipitação com AgNO3 também foi verificada por essas técnicas aplicadas nos precipitados de sacarinato de prata.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofEclética químicapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAdoçantespt_BR
dc.subjectSacarinapt_BR
dc.subjectInfravermelhopt_BR
dc.subjectRaio-Xpt_BR
dc.subject.otherTecnologia químicapt_BR
dc.subject.otherEspectroscopia de infravermelhopt_BR
dc.subject.otherRaios X - Difraçãopt_BR
dc.subject.otherAdoçantes artificiaispt_BR
dc.subject.otherAnálise volumétricapt_BR
dc.titleAplicação da espectroscopia no infravermelho e difração de raio-x na determinação de sacarina em adoçantes líquidos artificiais pelo método volumétrico com Ag+pt_BR
dc.title.alternativeApplication of spectroscopy in infrared and X-ray in determination of saccharin in liquid artificial sweetener from volumetric method with Ag+pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/view/224pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1355-2950pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5660-8125pt_BR
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