Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/57192
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorJordana Herzog Siqueirapt_BR
dc.creatorNathália Miguel Teixeira Santanapt_BR
dc.creatorTaísa Sabrina Silva Pereirapt_BR
dc.creatorAlexandra Dias Moreirapt_BR
dc.creatorIsabela Martins Benseñorpt_BR
dc.creatorSandhi Maria Barretopt_BR
dc.creatorGustavo Velásquez-Meléndezpt_BR
dc.creatorMaria del Carmen Bisi Molinapt_BR
dc.date.accessioned2023-07-28T23:50:31Z-
dc.date.available2023-07-28T23:50:31Z-
dc.date.issued2021-08-30-
dc.citation.volume26pt_BR
dc.citation.issuesupl. 2pt_BR
dc.citation.spage3825pt_BR
dc.citation.epage3837pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1413-81232021269.2.30682019pt_BR
dc.identifier.issn1678-4561pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/57192-
dc.description.abstractThe study aims to describe the consumption of alcoholic and non-alcoholic beverages according to sociodemographic, health and location variables. Cross-sectional study with ELSA-Brasil data (2008-2010). A questionnaire was used to collect sociodemographic, food, health data and anthropometry. Descriptive analysis and association with variables of interest were carried out. In the sample, 8% of the total caloric value comes from non-alcoholic beverages (5.6%: sugary drinks), and 4% from alcoholic beverages (2.7%: beer). Consumers of unsweetened and artificially sweetened beverages reported moderate/strong physical activity, former smokers and higher education. The opposite was true for sugary drinks. Eutrophic people reported higher consumption of sugary drinks and those obese, artificially sweetened and beer. Alcohol consumption varied with age (young: beer; elderly: wine/spirits) and education (low education: beer/spirits; higher education: wine). Coffee, natural juice and soda were the most consumed non-alcoholic beverages and beer was the most prevalent alcoholic beverage. Consumption variation was observed according to geographic location. The consumption of sugary and alcoholic beverages is high in Brazil and public health strategies are required.pt_BR
dc.description.resumoObjetiva-se descrever o consumo de bebidas alcoólicas e não alcoólicas segundo variáveis sociodemográficas, de saúde e localização. Estudo transversal com dados do ELSA-Brasil (2008-2010). Aplicou-se questionário para coleta de dados sociodemográficos, de alimentação, saúde, além de antropometria. Realizou-se análise descritiva e associação com variáveis de interesse. Na amostra, 8% do valor calórico total é proveniente de bebidas não alcoólicas (5,6%: bebidas açucaradas), e 4% de bebidas alcoólicas (2,7%: cerveja). Os consumidores de bebidas não adoçadas e adoçadas artificialmente realizam atividade física moderada/forte, são ex-fumantes e apresentam escolaridade alta. O oposto foi verificado para as bebidas açucaradas. Indivíduos eutróficos relataram maior consumo de bebidas açucaradas e os obesos, as adoçadas artificialmente e cerveja. O consumo de bebidas alcoólicas variou com a idade (jovens: cerveja; idosos: vinho/destiladas) e escolaridade (baixa: cerveja/destiladas; alta: vinho). Café, suco natural e refrigerante foram as bebidas não alcoólicas mais consumidas e a cerveja a alcoólica mais prevalente. Observou-se variação de consumo segundo a localização geográfica. O consumo de bebidas açucaradas e alcoólicas é alto no Brasil e estratégias de saúde pública são necessárias.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE MEDICINA PREVENTIVA SOCIALpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCiência & Saúde Coletiva-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectRefrigerantespt_BR
dc.subjectSuco de frutaspt_BR
dc.subjectAdoçantes artificiaispt_BR
dc.subjectBebidas alcoólicaspt_BR
dc.subject.otherBebidas Gaseificadaspt_BR
dc.subject.otherSucos de Frutas e Vegetaispt_BR
dc.subject.otherEdulcorantespt_BR
dc.subject.otherBebidas Alcoólicaspt_BR
dc.titleConsumo de bebidas alcoólicas e não alcoólicas: resultados do ELSA-Brasilpt_BR
dc.title.alternativeConsumption of alcoholic and non-alcoholic beverages: ELSA-Brasil resultspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielosp.org/article/csc/2021.v26suppl2/3825-3837/pt/pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0116-7411pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0160-7659pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5922-7424pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4477-5241pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-6723-5678pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7383-7811pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8349-5042pt_BR
dc.identifier.orcid(http://orcid.org/0000-0002-8614-988Xpt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Consumo de bebidas alcoólicas e não alcoólicas-resultados do ELSA-Brasil-PDF-A.pdf147.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.