Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/59460
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorKaroline Paulino Costapt_BR
dc.creatorGabrielly Soares Ferreirapt_BR
dc.creatorFrancine Souza Alves da Fonsecapt_BR
dc.creatorAlcinei Mistico Azevedopt_BR
dc.creatorLourdes Silva de Figueiredopt_BR
dc.creatorErnane Ronie Martinspt_BR
dc.date.accessioned2023-10-16T18:41:30Z-
dc.date.available2023-10-16T18:41:30Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume22pt_BR
dc.citation.issue8pt_BR
dc.citation.spage1118pt_BR
dc.citation.epage1132pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.53660/CONJ-1327-Y16pt_BR
dc.identifier.issn1657-5830pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/59460-
dc.description.abstractRutin, the predominant flavonoid in fruits, has a protective action on the nervous system and capillary vessels. The objective of this work was to evaluate the relation between biometric parameters, color and rutin content, to determine the optimal point of harvest for D. mollisfruits. In order to determine the ideal harvest point, eight harvestings were made along the development of the fruits. The fruits were evaluated in relation to biometrics, color, rutin and quercetin content and the presence of isoquercetin. The average length of the fruits (14.2±2.1 cm) did not vary among harvests, but there was variation in dry mass (4.3± 2.9 g; 16.1±6.1 g) and thickness (4.2±1.4 mm; 8.8±4.2 mm) between the first and eighth harvest. The fruits assessed by this study hadimmature parts as predominant. The levels of rutin (13.8±4.5%) and quercetin (0.013±0.014) did not vary throughout harvests, thus, the final yield of rutin (0.63g) and quercetin (0.00059g), in the last harvest, was higher than in the other ones. Isoquercetin was detected in all samples analyzed. It is concluded that, in order to assure a higher rutin yield in the fruits of Fava-d'anta, they should be harvested while immature, but with more yellowish tones and with greater dry mass and thickness.pt_BR
dc.description.resumoA rutina, flavonoide predominante nos frutos de fava-d ́anta, apresenta ação protetora do sistema nervoso e de vasos capilares. O objetivo deste trabalho foi avaliar a relação entre os parâmetros biométricos, coloração e o teor de rutina, para a determinação do ponto ótimo de coleta de frutos de D. mollis. Para determinar o ponto de coleta, foram feitas oito coletas ao longo do desenvolvimento dos frutos. Os frutos coletados foram avaliados em relação à biometria, coloração, teor de rutina e quercetina e presença de isoquercetina. O comprimento médio dos frutos (14,2 ± 2,1 cm) não variou entre as coletas, porém houve variação na massa seca (4,3 ± 2,9 g; 16,1 ± 6,1 g) e espessura (4,2 ± 1,4 mm; 8,8 ± 4,2 mm) entre a primeira e oitava coleta. Os frutos avaliados possuíam partes imaturas como predominantes. Os teores de rutina (13,8 ± 4,5%) e quercetina (0,013 ± 0,014) não variaram entre as coletas. O rendimento final de rutina (0,63 g) e quercetina (0,00059 g), na última coleta, foi maior que nas demais. A isoquercetina foi detectada em todas as amostras. Conclui-se que, para garantir maior rendimento de rutina, os frutos de fava-d ́anta, devem ser coletados imaturos, mas com tons mais amarelados e com maior massa seca e espessura.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofConjecturas-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPlantas Medicinaispt_BR
dc.subject.otherDimorphandra mollispt_BR
dc.subject.otherFlavonóidespt_BR
dc.subject.otherRutinapt_BR
dc.titleBiometria e coloração de frutos de fava-d'anta como indicadores do momento de coletapt_BR
dc.title.alternativeBiometrics and coloring of fava-d'anta fruits as indicators of the harvest momentpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://conjecturas.org/index.php/edicoes/article/view/1327pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Biometria e coloração de frutos de fava-d’anta como indicadores do momento de coleta.pdf561.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.