Use este identificador para citar o ir al link de este elemento:
http://hdl.handle.net/1843/61326
Tipo: | Artigo de Periódico |
Título: | Inhibition of acetylcholinesterase and fatty acid composition in Theobroma grandiflorum seeds |
Título(s) alternativo(s): | Inibição da composição de acetilcolinesterase e ácidos graxos em sementes de Theobroma grandiflorum |
Autor(es): | Casandra Valentina Itriago Antonio Alves Melo Filho Pedro Rômulo Estevam Ribeiro Ana Cristina Gonçalves Reis Melo Jacqueline Aparecida Takahashi Vany Perpetua Ferraz Diana Maruja Sagama Mozombite Ricardo Carvalho Santos |
Resumen: | Theobroma grandiflorum is an important fruit tree from Sterculiaceae family, native to the Brazilian Amazon, known in the region ascupuaçu. The seeds have a high fat content (24%) with characteristics that resemble those of cocoa (Theobroma cacao) butter with potential applications in the cosmetic, pharmaceutical and food industries. The main objective of this work was to explore the seed fats from T. grandiflorum that were analyzed for fatty acid composition by Gas Chromatography with Flame Ionization Detector (GC-FID) and to analyze their activity for acetylcholinesterase inhibition. Chromatographic analysis provided detection of nine fatty acids. The major fatty acids found in the species were oleic (40.0%), stearic (32.7%), arachidic (10.4%) and palmitic (8.0%). The acetylcholinesterase inhibition by fats from seeds was over 40.48%. |
Abstract: | Theobroma grandiflorum é uma importante árvore frutífera da família Sterculiaceae, nativa da Amazônia brasileira, conhecida na região como cupuaçu. As sementes possuem alto teor de gordura (24%) com características que se assemelham às da manteiga de cacau (Theobroma cacao) com potencial aplicação nas indústrias cosmética, farmacêutica e alimentícia. O objetivo principal deste trabalho foi explorar as gorduras das sementes de T. grandiflorum que foram analisadas quanto à composição de ácidos graxos por Cromatografia Gasosa com Detector de Ionização de Chama (GC-FID) e analisar sua atividade para inibição da acetilcolinesterase. A análise cromatográfica proporcionou a detecção de nove ácidos graxos. Os principais ácidos graxos encontrados na espécie foram oleico (40,0%), esteárico (32,7%), araquídico (10,4%) e palmítico (8,0%). A inibição da acetilcolinesterase pelas gorduras das sementes foi superior a 40,48%. |
Asunto: | Amazônia Cupuaçu Ácidos graxos Doença de Alzheimer |
Idioma: | eng |
País: | Brasil |
Editor: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Sigla da Institución: | UFMG |
Departamento: | ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA |
Tipo de acceso: | Acesso Aberto |
Identificador DOI: | http://dx.doi.org/10.17807/orbital.v0i0.894 |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/61326 |
Fecha del documento: | 2017 |
metadata.dc.url.externa: | https://periodicos.ufms.br/index.php/orbital/article/view/16489/11166 |
metadata.dc.relation.ispartof: | Orbital: the electronic journal of chemistry |
Aparece en las colecciones: | Artigo de Periódico |
archivos asociados a este elemento:
archivo | Descripción | Tamaño | Formato | |
---|---|---|---|---|
Inhibition of acetylcholinesterase and fatty acid composition in Theobroma grandiflorum seeds.pdf | 277.73 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Los elementos en el repositorio están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, salvo cuando es indicado lo contrario.