Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/62020
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMariana Souza Lopespt_BR
dc.creatorPatrícia Pinheiro de Freitaspt_BR
dc.creatorMary Anne Nascimento Souzapt_BR
dc.creatorSérgio Viana Peixotopt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2023-12-14T21:39:35Z-
dc.date.available2023-12-14T21:39:35Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume25pt_BR
dc.citation.issuesupl. 2pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1980-549720220007.supl.2.1pt_BR
dc.identifier.issn1980-5497pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/62020-
dc.description.abstractObjective: To describe the situation of food insecurity of families according to the socioeconomic characteristics and dimensions of the food system in Brumadinho, state of Minas Gerais, Brazil, after the dam rupture in Córrego do Feijão mine. Methods: This is a descriptive study focused on households carried out from the baseline of the Brumadinho Health Project. Food insecurity, the main outcome, was assessed by the short version of the Brazilian Food Insecurity Scale. Other investigated variables were: socioeconomic data; geographic stratum of the households; family’s assets; income; expenses; cultivation of food and animal husbandry for consumption. Descriptive analyses were performed comparing the food insecurity of the household according to the other variables by the χ2 test to compare the proportions. Results: Of the investigated households (n=1,441), 35.1% were facing food insecurity. facing food insecurity had: lower prevalence of masonry households with coating (91.4%; 95%CI 87.7%−94.1% vs. 96.7%; 95%CI 94.9%−97.8%); highest proportion of rudimentary cesspit (16.9%; 95%CI 13.3%−21.2% vs. 9.4%; 95%CI 7.4−11.9); lower prevalence of own and paid-off homes (63.9%; 95%CI 56.8−70.5 vs. 77.3%; 95%CI 72.3−81.7); and income reduction after the dam rupture (33.0%; 95%CI 27.1−39.6 vs. 14.1%; 95%CI 11.2−17.6), when compared with those in a food security situation. Conclusion: The prevalence of food insecurity was high, with report of a reduction in household income after the dam rupture. Moreover, most of the households had worse structural quality and sewage outfall. These results evidence the vulnerability of families and possible violation of the human right to adequate food, denoting the urgency of continuous reparative actions.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: Descrever a situação de insegurança alimentar das famílias segundo as características socioeconômicas e dimensões do sistema alimentar em Brumadinho, Minas Gerais, Brasil, após desastre. Métodos: Estudo descritivo com foco no domicílio realizado pela linha de base do Projeto Saúde Brumadinho. A insegurança alimentar, desfecho principal, foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar curta. Outras variáveis investigadas foram: socioeconômicas; estrato geográfico do domicílio; ativos (bens); renda; despesas familiares; cultivo de alimentos e criação de animais para consumo. Foram realizadas análises descritivas comparando a insegurança alimentar do domicílio segundo as demais variáveis pelo teste χ2 para comparação das proporções. Resultados: Dos domicílios investigados (n=1.441), 35,1% estavam em situação de insegurança alimentar. As famílias em insegurança alimentar apresentavam: menores prevalências de domicílios de alvenaria com revestimento (91,4%; IC95% 87,7%−94,1% vs. 96,7%; IC95% 94,9%−97,8%); maior proporção de fossa rudimentar (16,9%; IC95% 13,3%−21,2% vs. 9,4%; IC95% 7,4−11,9); menor prevalência de domicílios próprios e quitados (63,9%; IC95% 56,8−70,5 vs. 77,3%; IC95% 72,3−81,7); e redução da renda após o rompimento da barragem (33,0%; IC95% 27,1−39,6 vs. 14,1%; IC95% 11,2−17,6), quando comparadas àquelas em segurança alimentar. Conclusão: A prevalência de insegurança alimentar foi elevada, com relato de redução da renda das famílias após o rompimento da barragem. Ademais, boa parte dos domicílios apresentava pior qualidade estrutural e escoamento de esgoto. Esses resultados evidenciam a vulnerabilidade das famílias e possível violação do direito humano à alimentação adequada, denotando a urgência de ações reparadoras contínuas.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE MEDICINA PREVENTIVA SOCIALpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Epidemiologia-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectColapso estruturalpt_BR
dc.subjectDesastres provocados pelo homempt_BR
dc.subjectFatores socioeconômicospt_BR
dc.subjectSaúdept_BR
dc.subjectSegurança alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subject.otherColapso estruturalpt_BR
dc.subject.otherDesastres provocados pelo homempt_BR
dc.subject.otherFatores socioeconômicospt_BR
dc.subject.otherSaúdept_BR
dc.subject.otherSegurança alimentarpt_BR
dc.titleProjeto Saúde Brumadinho: insegurança alimentar e nutricional versus condições socioeconômicas e dimensões do sistema alimentar após desastrept_BR
dc.title.alternativeBrumadinho Health Project: food and nutritional insecurity versus socioeconomic conditions and dimensions of the food system after disasterpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/rbepid/a/34ZRJX8yzQHGCn9Ywsx3jdk/?lang=ptpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3128-7959pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9355-3066pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3525-6554pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9431-2280pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.