Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/62527
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dc.creatorRayane Jeniffer Rodrigues Marquespt_BR
dc.creatorKatiusse Rezende Alvespt_BR
dc.creatorCaroline Schilling Soarespt_BR
dc.creatorKelly Alves de Magalhãespt_BR
dc.creatorLarissa Ferraz Morellipt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2024-01-09T21:25:28Z-
dc.date.available2024-01-09T21:25:28Z-
dc.date.issued2020-
dc.citation.volume18pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1981-7746-sol00241pt_BR
dc.identifier.issn1981-7746pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/62527-
dc.description.abstractThis The study assessed the work process of the professionals of an Extended Health of the Family Center (Núcleo Ampliado de Saúde da Família, in Portuguese) in Primary Health Care regarding the establishment of collective educational activities for the promotion of a healthy and proper diet. We used the qualitative approach method, based on a pilot study of a randomized and controlled community trial, with the participation of six professionals. The interviews followed a semi-structured script. Content analysis was employed to reveal the meanings of the speeches of the participants. Three categories emerged: integration of the team as the driving force of the work process; liberating education and engagement as the guiding axes for the implementation of collective activities regarding healthy eating; and challenges to the implementation of educational activities on healthy eating. The results show that the group methodology recommended by the Brazilian Ministry of Health is a good strategy for the organization and management of the work process. Moreover, it boosted the integration of the work force of professionals from different categories, resulting in the strengthening of the team in the practice of interdisciplinarity and in the development of collective spaces for exchanges, care and empowerment of the assisted individuals.pt_BR
dc.description.resumoO estudo analisou o processo de trabalho de profissionais de um Núcleo Ampliado de Saúde da Família na Atenção Básica na implantação de atividades educativas coletivas de promoção da alimentação adequada e saudável. Foi utilizado o método de abordagem qualitativa, com base em um estudo-piloto de um ensaio comunitário controlado e randomizado, com a participação de seis profissionais. As entrevistas seguiram roteiro semiestruturado. A análise de conteúdo foi empregada para desvelar significados das falas dos participantes. Emergiram três categorias: integração da equipe como eixo propulsor do processo de trabalho; educação libertadora e comprometimento como eixos norteadores para a implantação das atividades coletivas de alimentação saudável; e desafios à implementação das atividades educativas de alimentação saudável. Os resultados demonstram que a metodologia de grupo proposta pelo Ministério da Saúde é uma boa estratégia para a organização e condução do processo de trabalho. Ademais, favoreceu a integração de forças de trabalho de profissionais de distintas categorias, resultando no fortalecimento da equipe no exercício da interdisciplinaridade e na criação de espaços coletivos de trocas, de cuidado e de empoderamento dos indivíduos assistidos.pt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofTrabalho, Educação e Saúde-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPromoção da saúdept_BR
dc.subjectEducação em saúdept_BR
dc.subjectAlimentaçãopt_BR
dc.subjectAtenção primária à saúdept_BR
dc.subject.otherPromoção da saúdept_BR
dc.subject.otherEducação em saúdept_BR
dc.subject.otherDietapt_BR
dc.subject.otherAtenção primária à saúdept_BR
dc.titleAnálise do trabalho em equipe multiprofissional para ações de alimentação e nutrição na atenção básicapt_BR
dc.title.alternativeAnalysis of the multiprofessional teamwork for actions regarding diet and nutrition in primary health carept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/tes/a/c8bGmyHvhgKmBz73dQprKcN/pt_BR
dc.identifier.orcid0000-0002-9099-850Xpt_BR
dc.identifier.orcid0000-0003- 3393-8567pt_BR
dc.identifier.orcid0000-0002-2454-3435pt_BR
dc.identifier.orcid0000-0001-7540- 5561pt_BR
dc.identifier.orcid0000-0001-6780-831Xpt_BR
dc.identifier.orcid0000-0001-9782-2606pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



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