Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/63443
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorKatiusse Rezende Alvespt_BR
dc.creatorRayane Jeniffer Rodrigues Marquespt_BR
dc.creatorKelly Alves Magalhãespt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.date.accessioned2024-01-26T23:00:40Z-
dc.date.available2024-01-26T23:00:40Z-
dc.date.issued2021-09-06-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue11pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i11.19883pt_BR
dc.identifier.issn2525-3409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/63443-
dc.description.abstractIt was analyzed, from the perspective of the manager and health professionals, a methodological proposal for working in groups to promote adequate and healthy eating (Promoção da Alimentação Adequada e Saudável – PAAS, in portuguese) in Primary Health Care based on Paulo Freire's framework. This is a qualitative study, in which interviews were conducted using a semi-structured script and, later, transcribed and analyzed using the content analysis technique. Participants positively rated the PAAS group methodology for its practical applicability; by valuing the user as an autonomous subject and protagonist of care; for allowing adaptations to various themes, including those outside the field of Nutrition; and for constituting an educational approach that distances itself from the traditional one based on expository classes. Additionally, the fragility of the training and qualification processes of professionals to conduct collective educational activities in the emancipatory perspective of the subjects and the influence of the biomedical model in the organization of the health services in which they work became clear. Innovative and active methodologies, as analyzed here, can be useful in improving collective actions to promote health and adequate and healthy eating.pt_BR
dc.description.resumoAnalisou-se, sob a perspectiva do gestor e de profissionais de saúde, uma proposta metodológica de trabalho em grupos para promoção da alimentação adequada e saudável (PAAS) na Atenção Primaria à Saúde baseada no referencial de Paulo Freire. Trata-se de um estudo qualitativo, no qual foram realizadas entrevistas com roteiro semiestruturado e, posteriormente, transcritas e analisadas pela técnica da análise de conteúdo. Os participantes avaliaram positivamente a metodologia de grupo de PAAS por sua aplicabilidade prática; pela valorização do usuário como sujeito autônomo e protagonista do cuidado; por permitir adaptações para diversas temáticas, inclusive, fora da área da Nutrição; e por constituir uma abordagem educativa que se distancia da tradicional baseada em aulas expositivas. Adicionalmente, ficou clara a fragilidade dos processos de formação e de qualificação dos profissionais para a condução de atividades educativas coletivas na perspectiva emancipadora dos sujeitos e a influência do modelo biomédico na organização dos serviços de saúde em que atuam. Metodologias inovadoras e ativas, como aqui analisada, podem ser úteis no aprimoramento das ações coletivas de promoção da saúde e da alimentação adequada e saudável.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, Society and Development-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAtenção primária à saúdept_BR
dc.subjectEducação permanentept_BR
dc.subjectAlimentação saudávelpt_BR
dc.subject.otherAtenção primária à saúdept_BR
dc.subject.otherEducação continuadapt_BR
dc.subject.otherDieta saudávelpt_BR
dc.titleProposta metodológica para desenvolvimento de grupos para promoção da alimentação adequada e saudávelpt_BR
dc.title.alternativeMethodological proposal for developing groups to promote adequate and healthy foodpt_BR
dc.title.alternativePropuesta metodológica para el desarrollo de grupos para promover una alimentación adecuada y saludablept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/19883pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0003-3393-8567pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0002-9099-850Xpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/ 0000-0001-7540-5561pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9782-2606pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.