Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65419
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorMichele Caroline Costapt_BR
dc.creatorEstefânia Viana Sampaiopt_BR
dc.creatorViviane Ferreira Zaniratipt_BR
dc.creatorAline Cristine Souza Lopespt_BR
dc.creatorLuana Caroline Dos Santospt_BR
dc.date.accessioned2024-03-07T14:32:31Z-
dc.date.available2024-03-07T14:32:31Z-
dc.date.issued2016-01-01-
dc.citation.volume40pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage38pt_BR
dc.citation.epage50pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15343/0104-7809.201640013850pt_BR
dc.identifier.issn1980-3990pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65419-
dc.description.abstractThe aim of this study was analyzed the satisfaction and learning of schoolchildren participating of a playful experience of promotion of healthy eating habits. The intervention, that lasted seven months, was developed with students from 6 to 14 years old of a municipal school of Belo Horizonte, Minas Gerais. It was composed of education and cooking workshops. The evaluation process was conducted four months after the completion of activities through a “conversation circle”, based on a structured questionnaire submitted to content analysis. The sample size considered the saturation of the obtained content. Thirty students, 58.6% female, participated of study with a mean age of 9.6 (7.0 – 11.0). Satisfaction with the activities was marked with comments like “I liked everything so much, I liked the nutrition, stories, meals” and “For once in a while we did not know what to eat and eat a lot of nonsense, and now we know what we can not. “ Culinary workshops were highlighted by the sample: “I loved it, me too. I want to do it again. “Learning was verified by the comments regarding the food groups “I learned that yogurt is derived from milk ....” and quote the general concepts about food and health. The playful experience in school environment awakened satisfaction of the participants and encouraged the construction of knowledge about food and nutrition.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo desse estudo foi analisar a satisfação e o aprendizado dos escolares participantes de uma experiência lúdica de promoção nos hábitos alimentares saudáveis. A intervenção em análise foi desenvolvida com alunos de 6 a 14 anos, de uma escola municipal de Belo Horizonte, Minas Gerais, e apresentou duração de sete meses. Oficinas educativas e culinárias foram desenvolvidas, com cunho lúdico. O processo de avaliação foi realizado quatro meses após a finalização das atividades por meio de uma “roda de conversa”, pautada em um roteiro estruturado submetido à análise de conteúdo. O tamanho amostral considerou a saturação do conteúdo obtida. Participaram do estudo 30 alunos, 58,6% do sexo feminino, com média de idade de 9,6 (7,0–11,0) anos. A satisfação com as atividades foi identificada por meio de comentários como “Eu gostei de tudo muito mais, eu gostei da nutrição, das historinhas, das comidas” e “Porque de vez em quando a gente não sabia o que comer e comia muita besteira, e agora a gente sabe o que não podemos”. As oficinas culinárias foram destacadas pela amostra: “Eu adorei, eu também. Tenho vontade de fazer de novo”. O aprendizado foi verificado pelos comentários referente aos grupos alimentares “Eu aprendi que o iogurte é derivado de leite…” e citação dos conceitos gerais sobre alimentação e saúde. As ações lúdicas educativas no ambiente escolar despertaram satisfação dos participantes e incentivaram a construção de conhecimentos sobre alimentação e nutriçãopt_BR
dc.description.sponsorshipFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Geraispt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM MATERNO INFANTIL E SAÚDE PÚBLICApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentENFERMAGEM - ESCOLA DE ENFERMAGEMpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofO Mundo Da Saúdept_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAdolescentept_BR
dc.subjectAlimentação escolarpt_BR
dc.subjectCriançapt_BR
dc.subjectEducação alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subjectHábitos alimentarespt_BR
dc.subject.otherAdolescentespt_BR
dc.subject.otherAlimentação Escolarpt_BR
dc.subject.otherCriançapt_BR
dc.subject.otherEducação Alimentar e Nutricionalpt_BR
dc.subject.otherComportamento Alimentarpt_BR
dc.titleExperiência lúdica de promoção de alimentação saudável no ambiente escolar: satisfação e aprendizado dos estudantespt_BR
dc.title.alternativePlayful experience to promote healthy eating in the school environment: satisfaction and student learningpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://revistamundodasaude.emnuvens.com.br/mundodasaude/article/view/286pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9836-3704pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.