Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/65723
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dc.creatorLiliane Nunes da Silvapt_BR
dc.creatorAmanda Márcia dos Santos Reinaldopt_BR
dc.creatorMarlene Azevedo Magalhães Monteiropt_BR
dc.date.accessioned2024-03-12T14:35:27Z-
dc.date.available2024-03-12T14:35:27Z-
dc.date.issued2022-
dc.citation.volume16pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35700/2359-0599.2022.16.3204pt_BR
dc.identifier.issn2359-0599pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/65723-
dc.description.abstractPsychiatric disorder implies difficulties of individual, family, and social nature. The Community Centers in Belo Horizonte stand out in the network of services that substitute psychiatric institutionalization. The Community Centers services contribute for the construction of the project for the insertion of people with psychiatric disorder into society. The purpose of this article is to disseminate the results of the community outreach project named "Nutritional education for people with psychiatric disorder in a Community Center, through evaluation of the effectiveness of the educational workshops. The project was held at a Community Center in Belo Horizonte city, Minas Gerais and attended by people with psychiatric disorder. Structured interviews were carried out with the participants of the educational nutrition workshops, seeking to understand the impact of the project on the promotion of healthy lifestyle for people with psychiatric disorder. Educational workshops were held weekly on topics related to health, food and nutrition using ludic-pedagogical techniques. The results of the interviews were tabulated, and the content analysis was performed. Ninety-seven educational workshops were held between 2008 and 2016. The total number of participants was 582, with an average of six attendees per workshop, whose age ranged from 25 to 60. It was observed improvement in the eating habits of the participants in the educational nutrition workshops at the Community Center.pt_BR
dc.description.resumoO transtorno psiquiátrico implica em dificuldades de cunho individual, familiar e social. Em Belo Horizonte, têm destaque, na rede de serviços substitutivos ao hospital psiquiátrico, os Centros de Convivência, que constituem um dos serviços que contribuem para a construção do projeto de inserção das pessoas com transtorno psiquiátrico na sociedade. O artigo se propõe a divulgar os resultados do projeto de extensão “Educação nutricional para portadores de sofrimento mental em um Centro de Convivência”, cujo objetivo foi avaliar a efetividade das oficinas educativas de nutrição realizadas em um Centro de Convivência para pessoas com transtorno psiquiátrico no município de Belo Horizonte, Minas Gerais. Realizaram-se entrevistas estruturadas com os participantes das oficinas educativas de nutrição, buscando entender o impacto do projeto na promoção de hábitos de vida saudável das pessoas com transtorno psiquiátrico. As oficinas educativas foram realizadas semanalmente sobre temas relacionados à saúde, à alimentação e à nutrição com utilização de técnicas lúdico-pedagógicas. Os resultados das entrevistas foram tabulados e a análise de conteúdo efetuada. No período de 2008 a 2016, executaram-se 97 oficinas educativas, com a participação de 582 usuários ao todo, numa média de seis participantes por oficina. A faixa etária dos participantes foi de 25 a 60 anos. Observaram-se melhorias nos hábitos alimentares dos participantes das oficinas educativas de nutrição do Centro de Convivência.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE ENFERMAGEM APLICADApt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCaminho abertopt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEducação em saúdept_BR
dc.subjectSaúde mentalpt_BR
dc.subjectEducação alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subjectPromoção da saúdept_BR
dc.subject.otherEducação em saúdept_BR
dc.subject.otherSaúde mentalpt_BR
dc.subject.otherEducação alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subject.otherPromoção da saúde alimentar e nutricionalpt_BR
dc.titleOficinas educativas de nutrição como estratégia para a promoção de modos de vida saudávelpt_BR
dc.title.alternativeEducational nutrition workshops as a strategy for promoting healthy lifestylespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://periodicos.ifsc.edu.br/index.php/caminhoaberto/article/view/3204pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-7773-1811pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0003-0283-2313pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-7539-4089pt_BR
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