Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66059
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dc.creatorMichelle Carvalho de Oliveira D' alessandropt_BR
dc.creatorAmanda Dias Gomespt_BR
dc.creatorJéssica França Moraispt_BR
dc.creatorYani Glaúcia Gomide Mizubutipt_BR
dc.creatorThales Antônio da Silvapt_BR
dc.creatorSilvia Mauricio Fernandespt_BR
dc.creatorLarissa Loures Mendespt_BR
dc.creatorMaria Isabel Toulson Davisson Correiapt_BR
dc.creatorSimone de Vasconcelos Generosopt_BR
dc.date.accessioned2024-03-19T14:31:42Z-
dc.date.available2024-03-19T14:31:42Z-
dc.date.issued2021-
dc.citation.volume34pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/0102-672020210002e1596pt_BR
dc.identifier.issn2317-6326pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66059-
dc.description.abstractBackground: Chronic liver disease is associated with malnutrition that negatively impacts a patient’s health-related quality of life (HRQoL). Aim: To evaluate the short-term effect of whey protein supplementation on the HRQoL and nutritional and functional status of patients waiting for liver transplantation. Methods: This was a double-blind randomized clinical trial with patients waiting for liver transplantation who were randomized into two groups: WP (whey protein supplementation) and the control (casein supplementation). Both groups received 40 g (20 g in the morning and 20 g in the evening) for 15 days. Nutritional and functional status were evaluated. Energy balance was calculated as the difference between energy intake (24-hour recall) and total energy expenditure (assessed by indirect calorimetry). The chronic liver disease questionnaire was used to assess HRQoL. All measurements were performed before and after the intervention. Results: Fifty-six patients were evaluated. Malnutrition was present in 56.9%, and it was directly associated with a poor HRQoL (p<0.05). No improvement on the nutritional and functional status was observed, in either group after protein supplementation. HRQoL improved after WP and casein supplementation, with no differences between groups (p>0.05). Patients who met protein requirements and had a positive energy balance demonstrated a higher HRQoL score (4.9, p<0.05), without between-group differences. Conclusion: Malnutrition substantially reduces HRQoL. Short-term WP or casein supplementation improved similarly the HRQoL.pt_BR
dc.description.resumoRacional: A doença hepática crônica está associada à desnutrição que afeta negativamente a qualidade de vida relacionada à saúde (QVRS). Objetivo: Avaliar o efeito da suplementação aguda de proteína do soro de leite na QVRS e no estado nutricional e funcional dos pacientes em lista de espera para o transplante hepático. Métodos: Ensaio clínico randomizado com pacientes à espera do transplante hepático que foram randomizados em dois grupos: PS (suplementação com proteína do soro de leite) e Controle (suplementação com caseína). Ambos os grupos receberam 40 g das proteínas (20 g pela manhã e 20 g à noite) por 15 dias. O estado nutricional e funcional foi avaliado. O balanço energético foi calculado como a diferença entre a ingestão energética (recordatório de 24 horas) e o gasto energético total (avaliado por calorimetria indireta). O questionário de doença hepática crônica (CDLQ) foi utilizado para avaliar a QVRS. Todas as medidas foram realizadas antes e após a intervenção. Resultados: Cinquenta e seis pacientes foram avaliados. A desnutrição esteve presente em 56,9% e, diretamente associada à baixa QVRS (p<0,05). A suplementação, com ambas as proteínas, não alterou o estado nutricional e funcional dos pacientes (p>0,05). Entretanto, a QVRS melhorou após a suplementação com PS e caseína, sem diferenças entre os grupos (p>0,05). Pacientes que alcançaram as necessidades proteicas e com balanço energético positivo tiveram maior escore de QVRS (4,9; p<0,05), sem diferenças entre os grupos (p>0,05). Conclusão: A desnutrição reduz substancialmente a QVRS. A suplementação aguda com PS ou caseína melhorou de forma similar a QVRS.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃOpt_BR
dc.publisher.departmentMED - DEPARTAMENTO DE CIRURGIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestivapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectQualidade de vidapt_BR
dc.subjectProteína do soro do leitept_BR
dc.subjectEstado nutricionalpt_BR
dc.subjectTransplante hepáticopt_BR
dc.subject.otherQualidade de vidapt_BR
dc.subject.otherProteína do soro do leitept_BR
dc.subject.otherEstado nutricionalpt_BR
dc.subject.otherTransplante de fígadopt_BR
dc.titleEfeito a curto prazo da suplementação com proteína do soro do leite sobre a qualidade de vida de pacientes em fila de espera para o transplante hepático: ensaio clínico randomizadopt_BR
dc.title.alternativeShort-term effect of whey protein supplementation on the quality of life of patients waiting for liver transplantation: a double blinded randomized clinical trialpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://www.scielo.br/j/abcd/a/kbWK7FzqL44DX565prbvm9n/abstract/?lang=pt#pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-0462-2208pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-9332-4888pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-7836-2149pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-5382-6576pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-8409-7417pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0003-0909-9177pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0003-0776-6845pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0002-3503-4302pt_BR
dc.identifier.orcidhttp://orcid.org/0000-0001-6413-8031pt_BR
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