Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66061
Type: Artigo de Periódico
Title: Use of persuasive strategies in food advertising on television and on social media in Brazil
Other Titles: Uso de estratégias persuasivas na publicidade de alimentos na televisão e nas redes sociais no Brasil
Authors: Jéssica Moreira da Silva
Michele Bittencourt Rodrigues
Juliana de Paula Matos
Lais Amaral Mais
Ana Paula Bortoletto Martins
Rafael Moreira Claro
Paula Martins Horta
Abstract: We analyzed the use of persuasive advertising strategies by 18 food brands on TV and Facebook, Instagram, and YouTube in Brazil in April 2018. Advertising strategies were investigated from three groups: power of advertising strategies (n = 10) (e.g., use of licensed character, celebrities, awards, etc), use of the prize offering (n = 9) (e.g., pay 2 take 3 or more, gifts or collectable, limited edition, etc), and use of brand benefit claims (n = 8) (e.g., messages that exalt sensory-based characteristics such as flavor, taste, aroma and recommend how to use/consume the product, etc). Almost 90% of the brands were ultra-processed foods producers and they carried 52 ads on TV and 194 posts on social media platforms. A higher frequency of the strategy ‘cartoon/company owned character’ was found on TV ads (19.2%; p < 0.0001) in comparison to social media platforms (0% on the three platforms) while the presence of ‘famous sportsperson/team’ prevailed on YouTube (41.4%) in comparison to TV (19.2%), Facebook (10.9%) and Instagram (9.1%), p < 0.0001. On YouTube ads, the claims ‘sensory-based characteristics’ (86.2%), ‘suggested use’ (51.7%), and ‘emotive claims’ (31.0%) were more commonly seen in comparison to the other media, while the claims about ‘new brand developments’ (23.1%), ‘price’ (9.6%) and ‘suggesting to children and the whole family to use the advertised product’ (21.1%) prevailed on TV. Ultra-processed food brands are the main food companies that advertise on Brazilian TV and social media and the message transmitted by these brands varies in each media according to the advertising strategies that are used.
Abstract: Analisamos o uso de estratégias publicitárias persuasivas por 18 marcas de alimentos na TV e no Facebook, Instagram e YouTube no Brasil em abril de 2018. As estratégias publicitárias foram investigadas a partir de três grupos: poder das estratégias publicitárias (n = 10) (por exemplo, uso de produtos licenciados, personagem, celebridades, prêmios, etc.), uso da oferta de prêmios (n = 9) (por exemplo, pague 2, leve 3 ou mais, presentes ou itens colecionáveis, edição limitada, etc.) e uso de reivindicações de benefícios da marca (n = 8) (por exemplo, mensagens que exaltam características de base sensorial como sabor, aroma e recomendam como usar/consumir o produto, etc). Quase 90% das marcas eram produtoras de alimentos ultraprocessados ​​e veicularam 52 anúncios na TV e 194 postagens nas redes sociais. Foi encontrada maior frequência da estratégia 'desenho animado/personagem da empresa' em anúncios de TV (19,2%; p < 0,0001) em comparação às plataformas de mídia social (0% nas três plataformas), enquanto a presença de 'atleta/time famoso' prevaleceu no YouTube (41,4%) em comparação à TV (19,2%), Facebook (10,9%) e Instagram (9,1%), p < 0,0001. Nos anúncios do YouTube, as afirmações 'características sensoriais' (86,2%), 'uso sugerido' (51,7%) e 'afirmações emotivas' (31,0%) foram mais comumente vistas em comparação com outras mídias, enquanto as afirmações sobre 'desenvolvimentos de novas marcas' (23,1%), 'preço' (9,6%) e 'sugerir às crianças e toda a família a utilização do produto anunciado' (21,1%) prevaleceram na TV. As marcas de alimentos ultraprocessados ​​são as principais empresas de alimentos que anunciam na TV e nas redes sociais brasileiras e a mensagem transmitida por essas marcas varia em cada mídia de acordo com as estratégias publicitárias utilizadas.
Subject: Alimento processado
Publicidade de alimentos
Propaganda pela internet
Propaganda pela televisão
Mídias sociais
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ENF - DEPARTAMENTO DE NUTRIÇÃO
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2021.101520
URI: http://hdl.handle.net/1843/66061
Issue Date: 2021
metadata.dc.url.externa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335521002102?via%3Dihub
metadata.dc.relation.ispartof: Preventive medicine reports
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