Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/66277
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dc.creatorVinícius Tadeu da Veiga Correiapt_BR
dc.creatorDanielle Fátima D'angelispt_BR
dc.creatorMaria Clara Coutinho Macedopt_BR
dc.creatorAna Luiza Coeli Cruz Ramospt_BR
dc.creatorAna Luiza Santos Vieirapt_BR
dc.creatorValéria Aparecida Vieira Queirozpt_BR
dc.creatorRodinei Augustipt_BR
dc.creatorAndreza Angélica Ferreirapt_BR
dc.creatorCamila Argenta Fantept_BR
dc.creatorJúlio Onésio Ferreira Melopt_BR
dc.date.accessioned2024-03-21T11:35:58Z-
dc.date.available2024-03-21T11:35:58Z-
dc.date.issued2021-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage11pt_BR
dc.identifier.doi10.33448/rsd-v10i1.11414pt_BR
dc.identifier.issn25253409pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/66277-
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the chemical constituents of extruded sorghum flour (ESF) of genotype BRS 305 using mass spectrometry with paper spray ionization (PS/MS), a method that presents high precision, sensitivity and has low operating cost. Methanolextracts were prepared from the extruded sorghum flour sample and subsequently evaluated in positive and negative ionization modes. In the negative mode of ionization it was possible to identify 21 compounds, comprising the classes of flavonoids (48.0%), phenylpropanoids (28.0%), organic acids (9.0%), condensed tannins, fatty acids and carbohydrates (5.0% each). Additionally in the positive ionization mode, it was possible to identify 9 compounds, belonging to the classes of flavonoids (34.0%), carbohydrates (22.0%), amino acids (22.0%), fatty acids and terpenoids (11.0% each). The mass spectrometry by paper spray proved to be an efficient technique for fast finger prints of the (ESF) sample evaluated, identifying a total of thirty chemical compounds, reinforcing the nutritional and bioactive properties attributed to some sorb genotypes such as BRS 305.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi determinar os constituintes químicos da farinha extrusada de sorgo (FES) do genótipo BRS 305 empregando-se a espectrometria de massas com ionização por paper spray (PS/MS), um método que apresenta alta precisão, sensibilidade e possui baixo custo de operação. Foram preparados extratos metanólicos a partir da amostra de farinha extrusada de sorgo e posteriormente avaliados nos modos de ionização positivo e negativo. No modo negativo de ionização foi possível identificar 21 compostos, compreendendo as classes dos flavonoides (48,0%), fenilpropanoides (28,0%), ácidos orgânicos (9,0%), taninos condensados, ácidos graxos e carboidratos (5,0% cada). Adicionalmente no modo de ionização positivo foi possível identificar 9 compostos, pertencentes às classes dos flavonoides (34,0%), carboidratos (22,0%), aminoácidos (22,0%), ácidos graxos e terpenoides (11,0% cada). A espectrometria de massas por paper spray mostrou-se uma técnica eficiente para rápida obtenção de finger prints da amostra de FES avaliada, sendo capaz de identificar um total de trinta compostos químicos, reforçando as propriedades nutricionais e bioativas atribuídas à alguns genótipos de sorgo como o BRS 305.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOSpt_BR
dc.publisher.departmentICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofResearch, Society and Development-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCerealpt_BR
dc.subjectSorghum bicolorpt_BR
dc.subjectPS/MSpt_BR
dc.subject.otherCiência e Tecnologia de Alimentospt_BR
dc.titlePerfil químico da farinha extrusada de sorgo do genótipo BRS 305 por paper spraypt_BR
dc.title.alternativeChemical profile of extruded sorghum flour the genotype BRS 305 by paper spraypt_BR
dc.title.alternativePerfil químico de harina de sorgo extruido del genotipo BRS 305 con paper spraypt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.url.externahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/11414pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9789-6015pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5561-4638pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6769-4623pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5449-0154pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3757-6009pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-0156-9827pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9448-9518pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3152-9113pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1707-3850pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7483-0942pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

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