Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/67133
Type: Artigo de Periódico
Title: Corn silage quality under delayed sealing and microbial inoculant use
Other Titles: Qualidade da silagem de milho submetida a atraso na vedação e uso de inoculantes microbianos
Authors: Guilherme Lobato Menezes
Lúcio Carlos Gonçalves
Pamela Grossi de Sousa
Pedro Henrique Fulgêncio Michel
Roseane Batitucci Passos de Oliveira
Alan Figueiredo de Oliveira
Daniel Ferreira de Oliveira Melo
Frederico Patrus Ananias de Assis Pires
Diogo Gonzaga Jayme
Abstract: The objective of this work was to determine the effects of sealing delay for 12 hours and of the use of microbial inoculant with heterofermentative bacteria on whole-plant corn (Zea mays) silage. The experimental design was completely randomized in a 2×2 factorial arrangement (with or without inoculant × with or without sealing delay). Silage was evaluated for: chemical composition in vitro dry matter digestibility (IVDMD), fermentative parameters, losses, aerobic stability, and microbiological profile. The heating of the silage caused by respiration increased the contents of neutral detergent insoluble protein and of acid detergent insoluble protein by 77 and 27.3%, respectively. Soluble carbohydrate losses increased the contents of neutral detergent fiber corrected for ash and protein by 9.1% and of acid detergent fiber by 5.1%, but decreased the content of nonfibrous carbohydrates by 11.2%. IVDMD did not differ between treatments. Silages with delayed sealing and the inoculant showed higher pH and contents of acetic acid, propionic acid, and ammoniacal nitrogen, but a lower content of lactic acid. Delayed sealing reduces the nutritional value, increases the fibrous fractions, and decreases the soluble carbohydrates, whereas the use of inoculant does not improve the nutritional value and aerobic stability of the silages.
Abstract: O objetivo deste trabalho foi determinar os efeitos do atraso de vedação por 12 horas e do uso de inoculante com bactérias heterofermentativas na silagem de plantas inteiras de milho (Zea mays). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2×2 (com ou sem inoculante × com ou sem atraso de vedação). Avaliou-se a silagem quanto a: composição química, digestibilidade in vitro de matéria seca (DIVMS), parâmetros fermentativos, perdas, estabilidade aeróbica e perfil microbiológico. O aquecimento da silagem causado pela respiração aumentou o teor de proteína insolúvel em detergente neutro e o de proteína insolúvel em detergente ácido em 77 e 27,3%, respectivamente. As perdas de carboidratos solúveis aumentaram o teor de fibras em detergente neutro corrigidas para cinzas e proteínas em 9,1% e de fibras em detergente ácido em 5,1%, mas diminuíram o teor de carboidratos não fibrosos em 11,2%. A DIVMS não diferiu entre os tratamentos. As silagens com vedação atrasada e inoculadas apresentaram maiores pH e teores de ácido acético, ácido propiônico e nitrogênio amoniacal, mas menor teor de ácido láctico. A vedação atrasada reduz o valor nutricional, aumenta as frações fibrosas e diminui os carboidratos solúveis, enquanto o uso de inoculante não melhora o valor nutricional e a estabilidade aeróbica das silagens.
Subject: Microbiologia
Forragem
Fermentação
Dieta
Lactobacillus
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS
FARMACIA - FACULDADE DE FARMACIA
VET - DEPARTAMENTO DE ZOOTECNIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02831
URI: http://hdl.handle.net/1843/67133
Issue Date: 2022
metadata.dc.url.externa: https://www.scielo.br/j/pab/a/yQc3yZtJt99wTns5s9Vbgzk/?lang=en
metadata.dc.relation.ispartof: Pesquisa Agropecuária Brasileira
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Corn silage quality under delayed sealing and microbial inoculant use.pdf569.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.