Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/71541
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorJanice Henriques da Silva Amaralpt_BR
dc.creatorLuísa Vitória Pinto da Silveirapt_BR
dc.creatorRayane Alves Pereira de Almeidapt_BR
dc.creatorLaís Ferreira Santospt_BR
dc.creatorAna Luiza da Silva Detomipt_BR
dc.creatorDaniela Coelho Ricardopt_BR
dc.creatorMicena Roberta Miranda Alves e Silvapt_BR
dc.date.accessioned2024-07-25T19:49:48Z-
dc.date.available2024-07-25T19:49:48Z-
dc.date.issued2019-
dc.citation.volume10pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage11pt_BR
dc.citation.epage17pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.24317/2358-0399.2019v10i1.9825pt_BR
dc.identifier.issn23580399pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/71541-
dc.description.abstractThis descriptive and observational study has as main goal to develop and apply a set of actions about science’s public communication through art, focusing on the food and nutritional security for employees from two Food Banks (FB), identified as FB1 and FB2, in the Metropolitan Region of Belo Horizonte. The training was conducted through five meetings using dynamics and activities, relating good hygiene practice with artistic products fromrenowned artists. Through observational method and questionnaires application (beginning and ending), it was possible to identify the profile of participants, as well as their perceptions about the methodology applied. More than 80% of the participants reported a lack of interest in art; however, 100% declared that the activities interfered positively on their enthusiasm about the subject. When asked about the general opinion of the training, 100% of the employees considered as“Good” or “Very Good” and 90% declared that they would be interested in carrying out similar training. Also, all participants said that the methodology facilitated the learning process. In summary, we may conclude that the applied strategy was a useful tool for the employee’s awareness and consciousness about the importance of hygiene care for food securityin the working and personal environment.pt_BR
dc.description.resumoTrata-se de um estudo descritivo e observacional que possui como objetivo central desenvolver e aplicar um conjunto de ações de comunicação pública da ciência, por meio da arte, focando na segurança alimentar e nutricional, para trabalhadores de dois Bancos de Alimentos, identificados como BA1 e BA2, da Região Metropolitana de Belo Horizonte. A capacitação foi realizada por meio de cinco encontros, com dinâmicas e atividades interligadas, que relacionavam conceitos sobre boas práticas de higiene comobras de grandes artistas. Por meio do método observacional e aplicação de questionários (inicial e final) foi possível identificar o perfil dos participantes, bem como verificar a percepção dos mesmos sobre a metodologia utilizada. Mais de 80% dos participantes relataram não possuir interesse pela arte, porém 100% afirmaram que as atividades propostas interferiram positivamente no seu entusiasmo pelo assunto. Quando questionados sobre a opinião geral do curso, 100% dos trabalhadores consideraram o curso “Bom” ou “Muito Bom” e 90% afirmaram que realizariam outro curso nesses moldes. Além disso, todos os participantes afirmaram que a metodologia facilitou o processo de aprendizagem. Portanto, foi possível concluir que a estratégia utilizada foi uma boa ferramenta para sensibilização e conscientização dos trabalhadores sobre a importância dos cuidados de higiene pessoal e do ambiente de trabalho para a segurança alimentar.pt_BR
dc.format.mimetypepdfpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICB - DEPARTAMENTO DE MORFOLOGIApt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Extensão Universitáriapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSegurança Alimentarpt_BR
dc.subjectFalapt_BR
dc.subjectCiênciapt_BR
dc.subjectEducaçãopt_BR
dc.subject.otherSegurança Alimentarpt_BR
dc.subject.otherFalapt_BR
dc.subject.otherCiênciapt_BR
dc.subject.otherEducaçãopt_BR
dc.titleEducação em saúde com arte: uma parceria entre Universidade e Bancos de Alimentospt_BR
dc.title.alternativeHealth education with art: a partnership between University and Food Bankspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
Appears in Collections:Artigo de Periódico

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Educação em saúde com arte.pdfA.pdf350.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.