Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/73344
Type: Artigo de Periódico
Title: Penicillium citrinum and Penicillium mallochii: New phytopathogens of orange fruit and their control using chitosan
Other Titles: Penicillium citrinum e Penicillium mallochii: Novos fitopatógenos da laranja frutas e seu controle usando quitosana
Authors: Thamara Carvalho Coutinho
Mariana Costa Ferreira
Luiz Henrique Rosa
Ana Maria de Oliveira
Enio Nazaré de Oliveira Júnior
Abstract: The antimicrobial action of chitosan against several phytopathogens in agriculture has been tested, including Penicillium digitatum, which is the major pathogen that causes postharvest decay of oranges. However, the biopolymer action has not been tested against other fungi that are capable of developing molds in orange fruit. This study have demonstrated that chitosan is able to inhibit the growth in vitro and in vivo of two Penicillium species, which were isolated from decay oranges fruit and identified as Penicillium citrinum and Penicillium mallochii, using molecular methods. This is the first report of P. mallochii acting as an orange phytopathogen. The commercial chitosan with higher molecular weight demonstrated a reduction in the disease incidence of 50–70 % for the inoculum P. citrinum and of 40 % for the inoculum P. mallochii for the in vivo experiments. The data obtained opens interesting alternative options to synthetic fungicide to prevent orange decay caused by the potential phytopathogenic species of Penicillium here identified.
Abstract: A ação antimicrobiana da quitosana contra diversos fitopatógenos na agricultura tem sido testada, incluindo Penicillium digitatum, que é o principal patógeno que causa a decomposição pós-colheita das laranjas. No entanto, o a ação do biopolímero não foi testada contra outros fungos capazes de desenvolver bolores em laranjas. Este estudo demonstrou que a quitosana é capaz de inibir o crescimento in vitro e in vivo de dois Penicillium espécies, que foram isoladas de frutos de laranja em decomposição e identificadas como Penicillium citrinum e Penicillium mallochii, usando métodos moleculares. Este é o primeiro relato de P. mallochii atuando como fitopatógeno da laranja. O a quitosana comercial com maior peso molecular demonstrou uma redução na incidência da doença de 50-70 % para o inóculo P. citrinum e de 40 % para o inóculo P. mallochii para os experimentos in vivo. Os dados obtido abre opções alternativas interessantes ao fungicida sintético para prevenir a podridão da laranja causada pelo potenciais espécies fitopatogênicas de Penicillium aqui identificadas.
Subject: Fungos
Cítricos
Penicillium
Quitosana
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICB - DEPARTAMENTO DE MICROBIOLOGIA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.115918
URI: http://hdl.handle.net/1843/73344
Issue Date: 2020
metadata.dc.url.externa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861720300928
metadata.dc.relation.ispartof: Carbohydrate Polymers
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