Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/77132
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Luciana Veloso | pt_BR |
dc.creator | Vanessa de Andrade Royo | pt_BR |
dc.creator | Dario Alves de Oliveira | pt_BR |
dc.creator | Cintya Neves de Souza | pt_BR |
dc.creator | Francine Souza Alves da Fonseca | pt_BR |
dc.creator | Vany Perpetua Ferraz | pt_BR |
dc.creator | Anna Christina Almeida | pt_BR |
dc.creator | Afrânio F. de Melo Júnior | pt_BR |
dc.creator | Elytania Veiga Menezes | pt_BR |
dc.creator | Murilo Malveira Brandão | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2024-10-02T21:16:13Z | - |
dc.date.available | 2024-10-02T21:16:13Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.citation.volume | 15 | pt_BR |
dc.citation.issue | 1 | pt_BR |
dc.citation.spage | 71 | pt_BR |
dc.citation.epage | 74 | pt_BR |
dc.identifier.doi | http://doi.org/10.5530/097484900265 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 09748490 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/77132 | - |
dc.description.abstract | Contexto: O efeito antimicrobiano de óleos extraídos de Syagrus oleracea (Mart.) para comprovar a ação e obter dados para o desenvolvimento futuro de produtos terapêuticos. Objetivos: O presente estudo foi determinar o perfil químico e o potencial antimicrobiano de óleos extraídos de amêndoas de Syagrus oleracea (Mart.) Becc. e larvas de Speciomerus revoilie (Pic.) para obter informações científicas para comprovar a ação e obter dados para o desenvolvimento futuro de produtos terapêuticos. Materiais e Métodos: A separação, identificação e quantificação de ácidos graxos em óleos extraídos de larvas de S. revoili (Coleoptera, Chrysomelidae) e amêndoas de S. oleracea (Arecaceae) foram realizadas por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas. A determinação da atividade antibacteriana foi realizada por microdiluição em placas. Resultados: Nos óleos extraídos de S. revoili e S. oleracea, foram observados ácidos graxos de cadeia saturada, presença de ácido hexanoico (apenas nas amêndoas), e ácido caprílico, ácido cáprico, ácido láurico, ácido mirístico, ácido palmítico, ácido esteárico e os de cadeia insaturada, ácido oleico (ômega-9) e ácido linoleico (ômega-6). O óleo de S. revoili apresentou resultados satisfatórios frente a Escherichia coli e Staphylococcus aureus. | pt_BR |
dc.description.resumo | Background: The antimicrobial effect of oils extracted from Syagrus oleracea (Mart.) to prove the action and obtain data for the future development of therapeutic products. Objectives: The present study was to determine the chemical profile and the antimicrobial potential of oils extracted from Syagrus oleracea (Mart.) Becc. almonds and Speciomerus revoilie (Pic.) larvae to obtain scientific information to prove the action and obtain data for the future development of therapeutic products. Materials and Methods: The separation, identification and quantification of fatty acids in oils extracted from the larvae of S. revoili (Coleoptera, Chrysomelidae) and almonds of S. oleracea (Arecaceae) were performed by gas chromatography coupled with mass spectrometry. The determination of antibacterial activity was performed using microdilution in plates. Results: In the oils extracted from S. revoili and S. oleracea, saturated chain fatty acids, the presence of hexanoic acid (only in almonds), and caprylic acid, capric acid, lauric acid, myristic acid, palmitic acid, stearic acid and those of unsaturated chain, oleic acid (omega-9) and linoleic acid (omega-6). S. revoili oil showed satisfactory results against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. | pt_BR |
dc.format.mimetype | pt_BR | |
dc.language | eng | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Pharmacognosy Research | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Antimicrobial Peptides | pt_BR |
dc.subject | Fatty Acids | pt_BR |
dc.subject | Biochemistry | pt_BR |
dc.subject.other | Antimicrobianos | pt_BR |
dc.subject.other | Ácidos Graxos | pt_BR |
dc.subject.other | Bioquímica | pt_BR |
dc.title | Chemical Profile and Antimicrobial Activity of Syagrus oleracea (Mart.) Becc. Oils and Oils Extracted from Speciomerus revoili (Pic.) Larvae | pt_BR |
dc.title.alternative | Perfil químico e atividade antimicrobiana de óleos de Syagrus oleracea (Mart.) Becc. e óleos extraídos de larvas de Speciomerus revoili (Pic.) | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.url.externa | https://www.phcogres.com/article/2023/15/1/105530097484900265 | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigo de Periódico |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Chemical Profile and Antimicrobial Activity.pdfA.pdf | 132.18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.