Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/ACSL-7YAQLW
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor1 | Leorges Moraes da Fonseca | pt_BR |
dc.contributor.advisor-co1 | Aline Cristine Souza Lopes | pt_BR |
dc.contributor.referee1 | Aline Cristine Souza Lopes | pt_BR |
dc.contributor.referee2 | Luana Caroline dos Santos | pt_BR |
dc.contributor.referee3 | Maria de Fatima Nunes Marucci | pt_BR |
dc.creator | Bruna Vieira de Lima Costa | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2019-08-14T18:28:50Z | - |
dc.date.available | 2019-08-14T18:28:50Z | - |
dc.date.issued | 2009-02-19 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1843/ACSL-7YAQLW | - |
dc.description.abstract | Sectional study, to identify the consumption of meat and meat products of elderly residents in geriatric institution of Belo Horizonte. Random sample (n = 52). Nutritional assessment was made by anthropometry, dietary and MAN. The process of acquisition, receipt, storage, handling of meat and meat products was observed. Was also carried out a cohort study to determine the anthropometric development. The results showed the need to reassess the process of buying, receiving and preparation of foodstuffs since there was a delivery of meat inappropriate amount and form of receipt, which contributed to a correction factor and per capita inadequate. The sample studied, 82.7% were women. The prevalence of overweight (BMI) was 46.1% and 23.1% underweight. According to MAN the prevalence of risk for malnutrition was 67.3%. According to the dietary analysis, the consumption of fat, polyunsaturated fatty acid and potassium had been insufficient in 100% of the elderly. The intake of B12 and zinc was inadequate in 44.2% and 82.7%, respectively, suggesting a low consumption of meat products. There was a prevalence of overweight and older people at high risk of diseases associated with obesity. However, from the MAN, there was a high rate of elderly people at risk for malnutrition | pt_BR |
dc.description.resumo | Estudo seccional, objetivo de identificar o consumo de carnes e derivados de idosos residentes em Instituição Geriátrica de Belo Horizonte. Amostra aleatória simples (n=52). A avaliação nutricional foi composta pela antropometria, MAN e dietética. O processo de aquisição, recepção, armazenamento, manipulação da carne e derivados foi observado. Realizou-se também estudo de coorte para verificar a evolução antropométrica. Os resultados mostraram a necessidade de reavaliar o processo de compra, recebimento e preparo dos gêneros alimentícios já que se observou uma entrega inapropriada das carnes em quantidade e forma de recebimento, o que contribuía para um fator de correção e per capita inadequados. Da amostra estudada, 82,7% eram mulheres. A prevalência de sobrepeso (IMC) foi de 46,1% e de baixo peso 23,1%. Segundo a MAN a prevalência de risco para desnutrição foi 67,3%. Segundo a análise dietética, o consumo de lipídeo, ácido graxo poliinsaturado e potássio apresentaram-se insuficiente em 100% dos idosos. A ingestão de B12 e zinco foi insuficiente em 44,2% e 82,7%, respectivamente, o que sugere um baixo consumo de produtos cárneos. Observou-se uma prevalência de idosos com sobrepeso e com risco elevado de doenças associadas à obesidade. Em contrapartida, a partir da MAN, observou-se um alto índice de idosos com risco para desnutrição | pt_BR |
dc.language | Português | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Minas Gerais | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFMG | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | nutrição do idoso | pt_BR |
dc.subject | desnutrição | pt_BR |
dc.subject | idoso | pt_BR |
dc.subject | consumo alimentar | pt_BR |
dc.subject | instituições de longa permanência para idosos | pt_BR |
dc.subject | obesidade | pt_BR |
dc.subject.other | Carne Consumo | pt_BR |
dc.subject.other | Idosos Nutrição | pt_BR |
dc.subject.other | Desnutrição | pt_BR |
dc.subject.other | Alimentos Consumo | pt_BR |
dc.title | Consumo de carnes e derivados e fatores associados ao estado nutricional de idosos em instiruição de longa permanência de Belo Horizonte - MG | pt_BR |
dc.type | Dissertação de Mestrado | pt_BR |
Appears in Collections: | Dissertações de Mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
dissertacao_bruna_vieira.pdf | 646.78 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.