Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1843/BUOS-BATFGA
Type: | Dissertação de Mestrado |
Title: | Obtenção de proteases de Penicillium candidum e seu emprego no preparo de hidrolisados de soro de leite com baixo teor de fenilalanina |
Authors: | Raquel Campos Santos |
First Advisor: | Roberto Goncalves Junqueira |
First Co-advisor: | Marialice Pinto Coelho Silvestre |
First Referee: | Jose Virgilio Coelho |
Second Referee: | Sergio Duarte Segall |
Abstract: | O soro de leite, um subproduto de alto valor nutritivo, mas subutilizado, foi empregado como substrato para obtenção de hidrolisados com baixo teor de fenilalanina, visando o desenvolvimento de suplementos alimentares para fenilcetonúricos. A preparação enzimática empregada foi obtida de uma cepa de Penicillium candidum, fungo já utilizado na produção de queijos. As condições de cultivo e obtenção do preparado proteolítico foram padronizadas e a purificação parcial foi obtida pela precipitação com dois volumes de etanol a 4°C. Foram testadas três relações E:S e três temperaturas de hidrólise com tratamento dos hidrolisados por coluna de carvão ativado para remoção da Phe. As maiores porcentagens de remoção, de 90% a 93,7%, foram obtidas com as temperaturas de 40°C e 50°C, não sendo observada uma relação direta com a E:S utilizada. |
Abstract: | Whey, a sub product of high nutritive value, but underused, was used as a substrate to obtain hydrolysates with low phenylalanine contents, to a development of food supplements to phenylketonurians. The enzymatic preparation was achieved from a strain of Penicillium candidum, mould already used in cheese ripening. The cultivate conditions and obtaining of enzymatic preparation was optimized and the partial purification was carried out by precipitation with two volumes of ethanol at 4°C. Three relations enzyme: substrate and three hydrolysis temperature were tested. The hydrolysates were treated with activated carbon column to remove the Phe. The high removal percentages, of 90% to 93%, were obtained with 40°C and 50°C temperatures. No relation with the E:S used was observed. |
Subject: | Hidrolisados de proteína Penicillium Candidum Penicillium Hidrólise Fenilalanina Soro de leite Fenilcetonúria |
language: | Português |
Publisher: | Universidade Federal de Minas Gerais |
Publisher Initials: | UFMG |
Rights: | Acesso Aberto |
URI: | http://hdl.handle.net/1843/BUOS-BATFGA |
Issue Date: | 25-May-2005 |
Appears in Collections: | Dissertações de Mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
projeto_vers_o_final.pdf | 380.72 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.