Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/MBSA-8SCN2U
Type: Dissertação de Mestrado
Title: Quantificação do colágeno, da composição centesimal e estudo dobalanço de massa dos nutrientes declarados, na avaliação da qualidade de salsichas
Authors: Ana Paula Ribeiro Angelini
First Advisor: Afonso de Liguori Oliveira
First Referee: Scheilla Vitorino de Souza Ferreira
Second Referee: Silvana de Vasconcelos Cancado
Third Referee: Wagner Luiz Moreira dos Santos
Abstract: Sete marcas comerciais de salsichas brasileiras adquiridas nas cidades de Belo Horizonte/MG e Porto Alegre/RS tiveram sua qualidade avaliada segundo legislações brasileiras, europeia e norte americana. Através da análise de composição centesimal e de formulação estimada, calculada segundo metodologia proposta, observou-se que 71,43% das marcas comerciais apresentaram não conformidade a Instrução Normativa nº 4 e/ou RDC nº 360. Os teores de colágeno e tecido conjuntivo foram determinados e apresentaram conformidade aos limites das legislações internacionais adotadas, pois estes parâmetros de qualidade não constam nas legislações brasileiras.
Abstract: Seven commercial brands of Brazilian sausages purchased in the citiesof Belo Horizonte/MG and Porto Alegre/RS were evaluated according to quality laws in Brazil, Europe and North America. Through the analysis of chemical composition and estimated formulation, calculated using the proposed methodology, it was observed that 71.43% of the commercial brands showed nonconformity to Normative Instruction No. 4 and/or RDC No. 360. The levels of collagen and connective tissue were determined and presented according to the limits of international law adopted, it because these quality parameters are not included in the Brazilian legislation.
Subject: Salsichas Analise
Colageno
Alimentos Análise
Salsichas Qualidade
language: Português
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
Rights: Acesso Aberto
URI: http://hdl.handle.net/1843/MBSA-8SCN2U
Issue Date: 25-Mar-2011
Appears in Collections:Dissertações de Mestrado



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.