Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/41098
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorFlávia Maria Galizonipt_BR
dc.creatorPatrícia Oliveira Correiapt_BR
dc.creatorErick José de Paula Simãopt_BR
dc.creatorAureo Eduardo Magalhães Ribeiropt_BR
dc.date.accessioned2022-04-20T14:32:10Z-
dc.date.available2022-04-20T14:32:10Z-
dc.date.issued2020-
dc.citation.issue58pt_BR
dc.citation.spage1pt_BR
dc.citation.epage11pt_BR
dc.identifier.isbn9786588243909pt_BR
dc.identifier.sici1pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/41098-
dc.description.abstractEnergy, water and soil are essential elements for food production. To understand the use of energy in family production units, this article presents an overview of the energy sources used in family farming establishments in three communities in Alto Jequitinhonha, northeast of Minas Gerais. The survey of information was carried out with 12 farming families based on the methodological basis of interviews and the application of semi-structured questionnaires. In this way, it was possible to identify the predominant combination of energies coming from cultural and biological inputs, used by farming families to provide food, water and, consequently, income in rural communities in the region. The results of the investigation showed that the researched families use biological matrices for the production of food, such as human labor, poultry seed, manure, service animals; and use industrial matrices, such as a tractor, industrialized seed, chemical fertilizers / fertilizers and limestone. In the home environment, in the hierarchy of use, human labor, electricity, gas, firewood (biomass), other fossil fuels (gasoline, ethanol and diesel) and solar energy prevail. It is also worth emphasizing the relevance of water for families in maintaining food production systems, which are planted in spite of scarcity due to low rainfall and the monoculture of eucalyptus, which plagues the region where the communities are located. Energy sources are relevant for these farmers to have access to water, both at home and for crop production.pt_BR
dc.description.resumoEnergia, água e solo são elementos essenciais para produção de alimentos. Para entender o emprego de energia em unidades produtivas familiares o presente artigo apresenta panorama das fontes de energia utilizadas nos estabelecimentos da agricultura familiar em três comunidades do Alto Jequitinhonha, nordeste de Minas Gerais. O levantamento das informações foi realizado com 12 famílias agricultoras tendo como base metodológica a realização de entrevistas e a aplicação de questionários semiestruturados. Desse modo, foi possível identificar a combinação predominante de energias vindas de aportes culturais e biológicos, utilizadas por famílias de agricultores para prover alimento, água e consequentemente renda nas comunidades rurais da região. Os resultados da investigação mostraram que as famílias pesquisadas utilizam para a produção de alimentos matrizes biológicas como trabalho humano, semente de paiol, esterco, animais de serviço; e usam matrizes industriais, como trator, semente industrializada, fertilizantes/adubos químicos e calcário. No ambiente domiciliar, na hierarquia do uso prevalece trabalho humano, energia elétrica, gás, lenha (biomassa), outros combustíveis fósseis (gasolina, etanol e diesel) e energia solar. Vale ainda ressaltar a relevância da água para as famílias na manutenção dos sistemas de produção de alimentos, que são plantadas apesar da escassez em função das baixas precipitações e da monocultura do eucalipto, que assola a região onde as comunidades estão localizadas. Fontes de energia são relevantes para que esses agricultores tenham acesso à água, tanto nos domicílios, quanto para a produção na lavoura.pt_BR
dc.description.sponsorshipCNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológicopt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASpt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.relation.ispartofCongresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural (SOBER)pt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectagricultura familiarpt_BR
dc.subjectenergia na agriculturapt_BR
dc.subjectVale do Jequitinhonhapt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiar - Vale do Jequitinhonha (MG)pt_BR
dc.subject.otherAgricultura familiarpt_BR
dc.subject.otherAgricultura de regiões áridaspt_BR
dc.subject.otherAgricultura - Consumo de energiapt_BR
dc.subject.otherRecursos energéticospt_BR
dc.subject.otherAgua na agriculturapt_BR
dc.titleEnergia e produção de alimentos na agricultura familiar do alto Jequitinhonha, Minas Geraispt_BR
dc.title.alternativeEnergy and food production in family agriculture in alto Jequitinhonha, Minas Geraispt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
dc.url.externahttps://www.even3.com.br/anais/sober2020/253173-energia-e-producao-de-alimentos-na-agricultura-familiar-do-alto-jequitinhonha-minas-gerais/pt_BR
Appears in Collections:Artigo de Evento



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.