Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/42061
Type: Artigo de Evento
Title: Bioactive amines in 70% cocoa dark chocolate: what you eat and what you get
Authors: Valterney Lima Deus
Bruno Martins Dala-Paula
Olga Luisa Tavano
Maria Beatriz de Abreu Glória
Abstract: Chocolate is an important source of free polyamines and biogenic amines which play important roles for human health. Considering the scarcity of information on the bioaccessibility of these compounds from dark chocolate, the objective of this study was to characterize their profiles and bioaccessibility in 70% cocoa dark chocolate through an in vitro simulation of oral, gastric and intestinal digestions. Out of ten investigated amines, seven were detected and polyamines were the predominant in chocolate before the in vitro digestion, while tyramine and cadaverine after digestion. Agmatine, histamine and serotonin were absent in chocolate before digestion and after all digestion phases, with exception for histamine which was found after intestinal phase. The formation of histamine after intestinal digestion can cause adverse health effects in histamine sensitive individuals or who is taking classical monoaminooxidase inhibitor drugs. All amines from dark chocolate showed high bioaccessibility with slight influence of the digestive enzymes.
Abstract: O chocolate é uma fonte importante de poliaminas livres e aminas biogênicas que desempenham papéis importantes para a saúde humana. Considerando a escassez de informações sobre a bioacessibilidade desses compostos em chocolate amargo, o objetivo deste estudo foi caracterizar seus perfis e bioacessibilidade em chocolate amargo (70% de cacau), por meio de uma simulação in vitro das digestões oral, gástrica e intestinal. Dentre as dez aminas investigadas, sete foram detectadas, as poliaminas predominaram no chocolate antes da digestão in vitro, enquanto a tiramina e o cadaverina após a digestão. Agmatina, histamina e serotonina estavam ausentes no chocolate antes e após todas as fases da digestão, com exceção da histamina encontrada após a digestão intestinal. A formação de histamina após essa fase pode causar efeitos adversos à saúde em indivíduos sensíveis à histamina ou em uso de medicamentos inibidores da monoamino-oxidase clássicos. Todas as aminas do chocolate amargo apresentaram alta bioacessibilidade, com leve influência das enzimas digestivas.
Subject: Cacau
Ciência e Tecnologia de Alimentos
Bioacessibilidade
Aminas biogênicas
Chocolate
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: FAR - DEPARTAMENTO DE ALIMENTOS
FAR - DEPARTAMENTO DE PRODUTOS FARMACÊUTICOS
Rights: Acesso Aberto
URI: http://hdl.handle.net/1843/42061
Issue Date: Oct-2020
metadata.dc.url.externa: http://schenautomacao.com.br/ssa7/anais/trabalhos.php
metadata.dc.relation.ispartof: Simpósio de Segurança Alimentar
Appears in Collections:Artigo de Evento

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BIOACTIVE AMINES IN 70% COCOA DARK CHOCOLATE WHAT YOU EAT AND WHAT YOU GET.pdf836.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.