Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/59460
Type: Artigo de Periódico
Title: Biometria e coloração de frutos de fava-d'anta como indicadores do momento de coleta
Other Titles: Biometrics and coloring of fava-d'anta fruits as indicators of the harvest moment
Authors: Karoline Paulino Costa
Gabrielly Soares Ferreira
Francine Souza Alves da Fonseca
Alcinei Mistico Azevedo
Lourdes Silva de Figueiredo
Ernane Ronie Martins
Abstract: A rutina, flavonoide predominante nos frutos de fava-d ́anta, apresenta ação protetora do sistema nervoso e de vasos capilares. O objetivo deste trabalho foi avaliar a relação entre os parâmetros biométricos, coloração e o teor de rutina, para a determinação do ponto ótimo de coleta de frutos de D. mollis. Para determinar o ponto de coleta, foram feitas oito coletas ao longo do desenvolvimento dos frutos. Os frutos coletados foram avaliados em relação à biometria, coloração, teor de rutina e quercetina e presença de isoquercetina. O comprimento médio dos frutos (14,2 ± 2,1 cm) não variou entre as coletas, porém houve variação na massa seca (4,3 ± 2,9 g; 16,1 ± 6,1 g) e espessura (4,2 ± 1,4 mm; 8,8 ± 4,2 mm) entre a primeira e oitava coleta. Os frutos avaliados possuíam partes imaturas como predominantes. Os teores de rutina (13,8 ± 4,5%) e quercetina (0,013 ± 0,014) não variaram entre as coletas. O rendimento final de rutina (0,63 g) e quercetina (0,00059 g), na última coleta, foi maior que nas demais. A isoquercetina foi detectada em todas as amostras. Conclui-se que, para garantir maior rendimento de rutina, os frutos de fava-d ́anta, devem ser coletados imaturos, mas com tons mais amarelados e com maior massa seca e espessura.
Abstract: Rutin, the predominant flavonoid in fruits, has a protective action on the nervous system and capillary vessels. The objective of this work was to evaluate the relation between biometric parameters, color and rutin content, to determine the optimal point of harvest for D. mollisfruits. In order to determine the ideal harvest point, eight harvestings were made along the development of the fruits. The fruits were evaluated in relation to biometrics, color, rutin and quercetin content and the presence of isoquercetin. The average length of the fruits (14.2±2.1 cm) did not vary among harvests, but there was variation in dry mass (4.3± 2.9 g; 16.1±6.1 g) and thickness (4.2±1.4 mm; 8.8±4.2 mm) between the first and eighth harvest. The fruits assessed by this study hadimmature parts as predominant. The levels of rutin (13.8±4.5%) and quercetin (0.013±0.014) did not vary throughout harvests, thus, the final yield of rutin (0.63g) and quercetin (0.00059g), in the last harvest, was higher than in the other ones. Isoquercetin was detected in all samples analyzed. It is concluded that, in order to assure a higher rutin yield in the fruits of Fava-d'anta, they should be harvested while immature, but with more yellowish tones and with greater dry mass and thickness.
Subject: Dimorphandra mollis
Flavonóides
Rutina
language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIAS
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.53660/CONJ-1327-Y16
URI: http://hdl.handle.net/1843/59460
Issue Date: 2022
metadata.dc.url.externa: https://conjecturas.org/index.php/edicoes/article/view/1327
metadata.dc.relation.ispartof: Conjecturas
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