Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/61326
Type: Artigo de Periódico
Title: Inhibition of acetylcholinesterase and fatty acid composition in Theobroma grandiflorum seeds
Other Titles: Inibição da composição de acetilcolinesterase e ácidos graxos em sementes de Theobroma grandiflorum
Authors: Casandra Valentina Itriago
Antonio Alves Melo Filho
Pedro Rômulo Estevam Ribeiro
Ana Cristina Gonçalves Reis Melo
Jacqueline Aparecida Takahashi
Vany Perpetua Ferraz
Diana Maruja Sagama Mozombite
Ricardo Carvalho Santos
Abstract: Theobroma grandiflorum is an important fruit tree from Sterculiaceae family, native to the Brazilian Amazon, known in the region ascupuaçu. The seeds have a high fat content (24%) with characteristics that resemble those of cocoa (Theobroma cacao) butter with potential applications in the cosmetic, pharmaceutical and food industries. The main objective of this work was to explore the seed fats from T. grandiflorum that were analyzed for fatty acid composition by Gas Chromatography with Flame Ionization Detector (GC-FID) and to analyze their activity for acetylcholinesterase inhibition. Chromatographic analysis provided detection of nine fatty acids. The major fatty acids found in the species were oleic (40.0%), stearic (32.7%), arachidic (10.4%) and palmitic (8.0%). The acetylcholinesterase inhibition by fats from seeds was over 40.48%.
Abstract: Theobroma grandiflorum é uma importante árvore frutífera da família Sterculiaceae, nativa da Amazônia brasileira, conhecida na região como cupuaçu. As sementes possuem alto teor de gordura (24%) com características que se assemelham às da manteiga de cacau (Theobroma cacao) com potencial aplicação nas indústrias cosmética, farmacêutica e alimentícia. O objetivo principal deste trabalho foi explorar as gorduras das sementes de T. grandiflorum que foram analisadas quanto à composição de ácidos graxos por Cromatografia Gasosa com Detector de Ionização de Chama (GC-FID) e analisar sua atividade para inibição da acetilcolinesterase. A análise cromatográfica proporcionou a detecção de nove ácidos graxos. Os principais ácidos graxos encontrados na espécie foram oleico (40,0%), esteárico (32,7%), araquídico (10,4%) e palmítico (8,0%). A inibição da acetilcolinesterase pelas gorduras das sementes foi superior a 40,48%.
Subject: Amazônia
Cupuaçu
Ácidos graxos
Doença de Alzheimer
language: eng
metadata.dc.publisher.country: Brasil
Publisher: Universidade Federal de Minas Gerais
Publisher Initials: UFMG
metadata.dc.publisher.department: ICX - DEPARTAMENTO DE QUÍMICA
Rights: Acesso Aberto
metadata.dc.identifier.doi: http://dx.doi.org/10.17807/orbital.v0i0.894
URI: http://hdl.handle.net/1843/61326
Issue Date: 2017
metadata.dc.url.externa: https://periodicos.ufms.br/index.php/orbital/article/view/16489/11166
metadata.dc.relation.ispartof: Orbital: the electronic journal of chemistry
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