Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1843/74564
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Nilma Soares da Silvapt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9178979858378681pt_BR
dc.contributor.referee1Leila de Lima Ramospt_BR
dc.contributor.referee2Ademilde Dias Alves Ornelaspt_BR
dc.creatorAlessandra de Lima Fariapt_BR
dc.date.accessioned2024-08-21T15:40:45Z-
dc.date.available2024-08-21T15:40:45Z-
dc.date.issued2014-12-06-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1843/74564-
dc.description.abstractThe work deals with a monograph as an experience report. A bibliographical research proposal is presented related to the information contained on food labels and how Chemistry students can understand the existence of chemical elements included in the Periodic Table in the constitution of foods consumed on a daily basis. It is concluded that bibliographical research carried out by 1st year high school students is an activity that expands the study of chemistry and values knowledge, as students properly engaged in the proposed problem feel encouraged to participate actively in the search for answers and in the handwritten production of the final work, thus achieving the proposed objectives, that is, making learning meaningful.pt_BR
dc.description.resumoO trabalho trata de monografia como relato de experiência. Apresenta proposta de pesquisa bibliográfica relacionada à análise das informações contidas em rótulos de alimentos e como os alunos da disciplina de Química podem compreender a existência de elementos químicos constantes da Tabela Periódica na constituição dos alimentos consumidos no dia a dia. Conclui-se que a pesquisa bibliográfica feita pelos alunos do 1º ano do Ensino Médio é uma atividade que amplia o estudo da química, valoriza o saber, pois os alunos devidamente engajados no problema proposto sentem-se estimulados a participar de forma ativa na busca de respostas e na produção manuscrita do trabalho final, conseguindo assim atingir os objetivos propostos, ou seja, tornar a aprendizagem significativa.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Minas Geraispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFAE - FACULDADE DE EDUCAÇÃOpt_BR
dc.publisher.programCurso de Especialização em Educação em Ciênciaspt_BR
dc.publisher.initialsUFMGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pt/*
dc.subjectRótulospt_BR
dc.subjectAlimentospt_BR
dc.subjectÍonspt_BR
dc.subject.otherEducaçãopt_BR
dc.subject.otherCiências - Estudo e ensinopt_BR
dc.subject.otherAlimentospt_BR
dc.titleA relação entre elementos químicos da tabela periódica e alimentospt_BR
dc.typeMonografia (especialização)pt_BR
Appears in Collections:Especialização em Educação em Ciências

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Monografia - Alessandra de Lima Faria VERSAOFINAL 2603.pdf484.76 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons